Je kunt bij dit restaurant gratis annuleren. Reserveer nu, dan ben je alvast verzekerd van je tafel.
Wat 117 mensen zeggen over BastiJan
Eten | |
Service | |
Sfeer |
Gezellige ambiance en goede service, met aandacht voor en uitleg over de gerechten en wijnen. Een heerlijk verrassingsmenu, lekkere wijnen, met als extraatje een soepje van de chef! Wij hebben een fantastische avond gehad
Onderstaande recensie heb ik ook ingediend op de website van IENS:
Afgelopen zaterdag hier gegeten in het kader van de Nationale Restaurant Week en dat is een uitmuntende keuze gebleken.
Toen we in dit gezellige en sfeervol gelig verlichte restaurant met bolle lampen aan armaturen aan het plafond, binnenstapten ...
Onderstaande recensie heb ik ook ingediend op de website van IENS:
Afgelopen zaterdag hier gegeten in het kader van de Nationale Restaurant Week en dat is een uitmuntende keuze gebleken.
Toen we in dit gezellige en sfeervol gelig verlichte restaurant met bolle lampen aan armaturen aan het plafond, binnenstapten en ik mijn achternaam noemde als diegene op wiens naam gereserveerd was, werd meteen mijn voornaam door een jongedame in de bediening genoemd. Dat voelde gelijk goed, want dat betekent dat men het voorbereidende werk goed gedaan had. Ook had men de opmerkingen die ik vooraf geplaatst had, goed gelezen. Daarover had het personeel later nog wat vraagjes, maar er werd heel goed op gereageerd.
Over de voorzijde en een zijmuur was direct onder het plafond een nis aangebracht, die gevuld was met bustes en beeldjes. Dat zag er zeer stemmig uit. Achterin was een wand opgesierd met een moderne schildering (of replica op behang). Mogelijk was het zelfs een foto van een voor mij onbekend iets. Zag er in ieder geval leuk uit.
We kregen een mooie 4-persoonstafel toegewezen met lekker zittende kuipstoelen, die een prettige steun in de rug verschaften. Op de tafels stonden waxinelichtjes in fraai bedrukte glazen.
Op de vraag wat we wilden drinken, antwoordde mijn partner als meestal een zoete witte wijn met een flesje bruiswater. Ik ben van het bier en dan met name speciaal bier. Hier had men een I.P.A. van Brouwerij ’t IJ (op tap). Dat bleek een lekker fris en fruitig biertje te zijn, met een bittere afdronk. De zoete witte wijn werd door mijn prinses ook erg gewaardeerd.
Voorafgaand aan het diner (in ons geval vier gangen, want het menu was met een extra gang uit te breiden) kregen we olijven die heerlijk zoetig smaakten en warm brood met kruidenboter. Prima om mee te beginnen.
Hoewel het diner een menu van de chef was, waren alle gerechten voor ons beiden verschillend, omdat er goed rekening werd gehouden met onze voorkeuren of zaken die we niet mochten eten, zoals in het geval van mijn lief (geen varkensvlees).
Mijn gezellin kreeg als voorgerecht rauwe, gemarineerde tonijn met wasabi mayonaise en wakamé op een bedje van linzen. Daarbij zaten volgens haar ook nootjes, waarvan ze dacht dat die wasabi bevatten en sla. Ze vond het gerecht erg lekker en behoorlijk pittig. Zelf kreeg ik een coppa van wildzwijn met slasoorten als rucola en gemarineerde Chiogga biet (vernoemd naar de gelijknamige stad in Italië). Deze bietensoort is zoet van smaak en vertoont bij doorsnijden een soort jaarringen als bij een omgezaagde boom. Verder waren er – in mijn herinnering – een soort van croutons en geroosterde pompoen blokjes aan toegevoegd. Het geheel smaakte zeer origineel en keurig in balans.
Het tussengerecht was verrukkelijke risotto met bundelzwammen, groenten (spinazie o.a., volgens mij) en pecorino, met in het geval van mijn disgenote kwartel en in dat van mij procureur. Ook om door een ringetje te halen.
Het hoofdgerecht voor mijn gezellin werd gevormd door claresse, een in Nederland gekweekte meervallensoort. Deze werd geserveerd met zoete aardappel uit de oven en een kokos-gembersaus. Ze vond de vis wel heel zacht van smaak, een beetje vergelijkbaar met zalm, maar ze geeft persoonlijk de voorkeur aan bijvoorbeeld sliptong. Zelf kreeg ik een fantastisch malse en prachtig bereide entrecote met een volle flavour met Pedro Ximénez saus, rozijnen, spruitjes, sperziebonen, gerookte pompoen en Roseval aardappel wedges uit de oven. Normaliter vind ik spruitjes wat (te) bitter maar in combinatie met deze zoete saus was het resultaat bijzonder heerlijk.
Het dessert tenslotte was voor mijn tafelgenote een fruit cocktail van mango en ananas met een mascarpone van passievrucht, afgetopt met een kletskop. De mango vond ze heel erg lekker, de ananas wat zurig. Mijn nagerecht was een fantastisch proevende panna cotta van frambozen en bramen, ook voorzien van een kletskop als dak.
Al met al hebben we hier een geweldig fijne avond beleefd met uitstekend uitgevoerde gerechten, zeer verzorgd gepresenteerd. Geen “schilderijtjes” maar gewoon netjes opgemaakt. Zeer sterk punt vond ik dat er nergens een specifieke smaak overheerste. Het evenwicht was altijd nagenoeg perfect.
Het personeel verdient een zeer groot compliment, zowel de keukenbrigade die ervoor zorgde dat de wachttijd tussen de gangen kort was (er werd trouwens keurig door de bediening gevraagd of we tussen de gangen door even wilden wachten of niet) als de bediening, die keurig uitleg gaf bij de gerechten en heel alert was. Zo waarschuwde een jongeman in de bediening mij heel attent voor het opstapje bij het toilet. Ik zou dat zonder zijn opmerking nooit hebben gezien en voluit gestrekt zijn gegaan. Zeker een enorme aanrader, dit restaurant. Een betaalbare topper in Haarlem en niet verbazend dat ze zo hoog staan in de ranglijst van IENS!
Het eten was verrassend en creatief. Een mix van diverse streken. Smaakvol. We voelden ons echt een gast dankzij de attente en correcte bediening, Het interieur is aithentiek . Een aanrader
In de restaurantweek serveerde men een verrassingsmenu. Jammer genoeg vlees in voor- en hoofdgerecht. Het laatste was ook nog eens wat saai: een groot, mals steak met veel, zoute jus en rozev aardappels en welgeteld 1 groene asperge en 3 haricots vert. De pannacotta van framboos was vrij vlak van smaak en heel simpe...
Lees hele reviewIn de restaurantweek serveerde men een verrassingsmenu. Jammer genoeg vlees in voor- en hoofdgerecht. Het laatste was ook nog eens wat saai: een groot, mals steak met veel, zoute jus en rozev aardappels en welgeteld 1 groene asperge en 3 haricots vert. De pannacotta van framboos was vrij vlak van smaak en heel simpel opgediend met enkele bramen. Wij konden de gemiddeld hoge waardering dan ook niet delen. Voorkomende bediening en rustige sfeer vroeg op de avond. Je zit wel dicht op elkaar hier.
BastiJan is een gezellig, gastvrij, kleinschalig restaurantje. Heerlijk gegeten en vriendelijke bediening.
Op aanraden van vrienden geprobeerd, en het beviel prima!!
Plattegrond Alle restaurantdeals in Haarlem e.o.
Over BastiJan
Sinds 1982 is restaurant BastiJan gevestigd in Haarlem. De Lange Veerstraat is rijk aan diverse kleine en grote restaurants maar BastiJan vind je hier al het langst. De romantische sfeer en de lichte kleuren van de muren zorgt voor een rustige ambiance. De uitgebreide menukaart staat vol met overheerlijke vis, vlees en vegetarische gerechten. De wijnkaart bevat klassieke Franse en Italiaanse wijnen, maar ook nieuwe soorten wijnen. De wijnen passen perfect bij verschillende gerechten. Restaurant BastiJan is de juiste plek voor iedereen die wilt genieten van een waanzinnige keuken voor een betaalbare prijs! Eet de sterren van de hemel bij restaurant BastiJan.