NIEUW: Wil jij voordelig uit eten bij 500 top restaurants? Reserveer nu voor de Restaurant Week 2023

Met deze 8 tips maak je van je kerstdiner een succes!

Geschreven door DiningCity
Gepubliceerd op 21 december 2021 • Leesduur 5 minuten

Kerst staat voor de deur! Het gros van Nederland krijgt vrienden of familie over de vloer voor een heerlijk kerstdiner. Maar hoe zorg je dat het kerstdiner een succes gaat worden en niet uitdraait op een grote teleurstelling? Sommigen krijgen al stress bij het denken aan het woord ‘kerstdiner’. Maar dat kan verleden tijd zijn! Met deze tips loodsen wij jou door het kerstdiner heen!

Spring naar

1. Wie nodig je uit?

Het eten is dan wel belangrijk, maar wat heb je aan goed en lekker eten als het gezelschap niet leuk of spraakzaam is? Precies! Het kerstdiner is pas geslaagd als je omringd bent door goed gezelschap, waar iedereen het naar z’n zin heeft en kan genieten van elkaar. Je bent de kok maar tegelijkertijd ook de gastheer of -vrouw die zorgt dat iedereen is verzadigd (en gehydrateerd).

2. Wat gaan we eten?

Ga niet op de dag voor kerst zoeken naar recepten, dat is eigenlijk al te laat! Begin daarom op tijd! Blader eens door je favoriete recepten in je receptenboek of door een kookboek. Er zit altijd wel iets lekkers tussen, en niet ieder recept hoeft kerst-gerelateerd te zijn. De kookmagazines van supermarkten staan ook bomvol met de allerlekkerste kerstrecepten van het jaar en spelen in op de foodtrends.

3. Maak het niet te moeilijk voor jezelf

Kies zo veel mogelijk ‘makkelijke’ recepten uit. Heb je een ingewikkeld recept uitgekozen, voor bijvoorbeeld het hoofdgerecht? Test het uit, ga ‘proef koken’! Zo voorkom je dat het een ramp wordt als je het recept voor het eerst gaat koken tijdens het moment suprême. Klassieke recepten en gerechten die je al kent, doen het ook goed. Zo weet je dat het goed gaat en is de kans op teleurstelling ook kleiner. En wie is er nou niet dol op de klassieke carpaccio?

4. Voorkom dat je misgrijpt!

Nu je de recepten hebt uitgezocht, kun je beginnen met alvast de benodigde ingrediënten bij elkaar sprokkelen. Ga op tijd naar de supermarkt, de slager, de groenteboer of de markt, zo voorkom je dat je voor een leeg schap staat en dus misgrijpt. Als het goed is spelen de winkels goed in op de hardlopers tijdens de feestdagen, maar niks is minder waar als er veel vraag en weinig aanbod is. Maak een boodschappenlijstje (zo vergeet je ten slotte ook niets) en blader de reclamefolders door waar je eventueel korting kunt pakken. Verspreid je aankopen over de dagen: frisdrank en wijn kun je bijvoorbeeld een aantal dagen van tevoren kopen. En houd je hoofd koel tijdens het boodschappen doen, hoe zwaar het ook is in de kerstchaos!

5. De sfeer zegt alles

Een ongedekte tafel, fel wit licht en geen muziek, dat maakt de avond er niet leuker op. Daarom deze tips:
• Zet je favoriete afspeellijst op van kerstnummers, die doet het altijd goed. Of ga voor rustige en zachte muziek.
• Heb je een smart-tv? Zet een filmpje op met knisperend haardvuur op. Of nog beter: steek de openhaard aan als je die hebt.
• Zorg voor een juiste balans met de temperatuur in de huiskamers, te warm of te koud: het bederft de sfeer! Denk ook aan voldoende ventilatie, juist in deze tijd superbelangrijk.
• Vergeet het felle witte licht, maak het gezellig! Dim je kamerlampen en brand de kaarsjes aan. Zet de kerstverlichting aan en zorg dat het licht zich focust op de tafel met al je lekkernijen en je gasten. Dat maakt het intiem en gezellig!
• Last but not least: decoreer je tafel. Leg een tafelloper op je tafel dat niet te druk is. De focus ligt op de borden en het eten. Zet de kaarsen op tafel of gebruik een slinger met lampjes (met zachte verlichting) op tafel. Zet de gepoetste glazen op tafel samen met de gevouwde servetten. Hou het rustig! Ook leuk: maak menukaarten wat er geserveerd gaat worden.

6. Wijnen, wijnen, wijnen!

Maak het kerstdiner helemaal af met heerlijke wijnen. Laat je voorlichten in de winkel of ga zelf op onderzoek uit. Op internet is veel te lezen over welke wijn je bij welk gerecht schenkt. In de supermarkt heb je bijvoorbeeld ook ‘informatiekaartjes’ die je precies vertellen bij welk gerecht je een wijn kunt schenken. Vergeet ook niet een karaf met water, dat vermindert de kater de volgende dag! Zo kun je de volgende kerstdag weer fris aanschuiven bij het ontbijt of fris verschijnen op je werk na kerst (als het goed is).

7. Voorbereiding is de sleutel tot succes

Sommige onderdelen van recepten of gerechten kun je al voorbereiden. Denk aan soepen of sauzen dat ideaal is om dezelfde ochtend of een dag van tevoren te maken of om in te vriezen. Ook zoete gerechten lenen zich prima uit om al eerder te maken: taart, cake of nagerechten.

8. Makkelijkste manier: afhalen of bezorgen

Zie je het nou écht niet zitten? Dan kun je altijd nog bij je favoriete restaurant een kerstmenu afhalen of laten bezorgen. Zo steun je in deze tijd ook nog eens de horeca en weet je dat er echt niks fout kan gaan ten tijde van je kerstdiner. Houd wel in gedachte dat je op tijd je bestelling moet doorgeven aan het restaurant waar je je kerstdiner wil bestellen. En maak je geen zorgen: je bent heus niet de enige die het doet!

En vergeet niet: geniet van het kerstdiner

Het komt allemaal goed! Doorloop deze stappen en er komt geen stress om de hoek kijken. Misschien een beetje, maar je hebt wel alles eraan gedaan om het tot een succes te maken. Vergeet niet om af en toe te relaxen tijdens het kerstdiner en jezelf ook de tijd te geven. Niet alle gangen hoeven direct achter elkaar geserveerd te worden. Zo kan ook iedereen even nagenieten en plek maken voor de volgende gang. En kun je zelf ook nog eens genieten van het diner en je gezelschap. Zo wordt kerst alsnog een feest dit jaar!

Veelgestelde vragen

Je kunt bij de meeste restaurants gratis reserveren en annuleren. De rekening betaal je pas in het restaurant. Sommige restaurants vragen om een kleine aanbetaling, dit wordt duidelijk aangegeven bij het plaatsen van de reservering.

Op www.restaurantdinercheque.nl kan je bij meer dan 350 geselecteerde restaurants reserveren. Restaurant Dinercheque is alleen geldig met een reservering via www.restaurantdinercheque.nl. Let op: mocht je de code via een andere partner hebben gekregen, zoals Gall & Gall of Blokker ga dan naar de website die je op jouw vouchercode kunt vinden.

Van elke reservering ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging op het door jouw opgegeven email adres. Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Ja, restaurants houden altijd rekening met eventuele dieetwensen.

Je kan je dieetwensen aangeven bij de opmerkingen op het reserveerformulier.

Bij de meeste deals zijn drankjes zijn niet inbegrepen.

Sommige restaurants bieden een all-in arrangement aan waarbij duidelijk wordt aangegeven welke drankjes wel zijn inbegrepen.

Geen probleem.

Indien je een account bij ons hebt aangemaakt kun je op je account inloggen en de reservering zelf eenvoudig wijzigen.

Heb je geen account? Klik dan op de link van de bevestigingsmail van je reservering.

Tijdens Dining with the Stars kun je heerlijk genieten van een fantastisch luxe diner bij de beste 160 restaurants van Nederland, vanaf slechts € 54,40 per persoon. Dining with the Stars wordt 2 keer per jaar georganiseerd, in de zomer en in de winter.

Ja, je kunt altijd gratis annuleren.

Indien je een aanbetaling hebt gedaan kun je tot 24 uur voor je reservering annuleren. Het door jou aanbetaalde bedrag wordt dan automatisch op je rekening terug gestort. Let op: als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert houdt het restaurant je aanbetaling om de kosten van de tafel te dekken. Wij staan hier los van, problemen die hierdoor veroorzaakt worden moeten in communicatie met het restaurant opgelost worden.

Je kunt je reservering annuleren vanuit de bevestigingsmail: Klik op reservering beheren in de mail en klik op de knop reservering annuleren. Als je een account hebt aangemaakt, kun je dit ook gemakkelijk doen door naar 'mijn reserveringen' te gaan. Je kunt ook contact met ons opnemen op telefoonnummer (020) 486 67 29 of per email via hello@diningcity.nl.

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op deze website hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden