Reserveer nu voor de nieuwe Nationale Restaurant Week XXL 2022

De Aziatische keukens in Nederland

Geschreven door Diningcity
Gepubliceerd op 18 januari 2021 • Leesduur 2 minuten

Babi pangang, foe yong hai, carpaccio-sushi en de met mayonaise bekroonde crispy maki. ‘Aziatische’ gerechten, voor zover wij Nederlanders weten. Eten bij de voor iedereen bekende afhaalchinees en het all-you-can-eat-sushirestaurant is voor een groot deel van de Nederlanders een smakelijk ‘Oosters’ uitstapje. Als je het aan een Chinees of Japanner vraagt zijn dit echter allesbehalve authentieke oosterse gerechten. De gigantische hoeveelheden saus en de keuze tussen zoete of pittige gerechten is iets wat Hollanders door de jaren heen hebben toegevoegd aan de Aziatische keuken. Hoe is de vernederlandsing van de Oosterse keukens ontstaan? En wat is nou nog echt Chinees of Japans?

Spring naar

Lekker Chinees bestellen

Een écht Chinees restaurant, daarvan zijn er niet veel meer. Wat we tegenwoordig een Chinees restaurant noemen is negen op de tien keer een Chinees-Indisch restaurant. De chap-choys en babi pangangs van deze wereld zijn slechts verbasteringen van wat ooit authentiek Chinese gerechten waren.

Ondanks dat er best veel echte Chinese restaurants waren in het begin van de 20e eeuw, veranderde de smaken en gerechten van deze restaurants drastisch toen in de jaren 50 er heel veel invloeden kwamen uit het land dat we toen kende als Nederlands-Indië. Toevoegingen op basis van oer-Hollandse smaak; grote hoeveelheden, een stuk minder pittig en alles mag zwemmen in saus.

All you can eat

Deze saus-gewoonte is niet alleen geïmplementeerd in de Chinese keuken, ook de Japanse keuken heeft kennis gemaakt met het excessieve sausgebruik van de Nederlander. Naast het feit dat ‘wij Hollanders’ vrijwel alles wat je bij de all-you-can-eat plaza’s kan bestellen laten zwemmen in sojasaus, zijn de toevoegingen van roomkaas, rauw vlees en mayonaise ook volledig aan de westerse wereld te wijten. In principe is het nog steeds eten met rijst, gewikkeld in zeewier, maar als je het aan de Japanner vraagt is de Nederlandse sushi-rage een belediging voor de traditionele Japanse keuken.

Kun je nog traditioneel Aziatisch eten?

Zijn ze er nog wel? Kun je nog wel écht Aziatisch (uit)eten in Nederland? En wat is dat dan, wat voor gerechten kun je daar dan verwachten? Natuurlijk is niet álles wat je nu als Japans of Chinees beschouwt verzonnen door de westerse wereld. Een goed voorbeeld is, de ook in Nederland beroemde Pekingeend, die in China als een echte delicatesse beschouwd wordt. Ook is dim-sum nog steeds een echt klassieker in de Chinese keuken, die je in Nederland bij een restaurant als Ron Gastrobar Oriental Downtown nog op niveau kunt bestellen.

Gelukkig zijn niet alle Aziatische keukens in Nederland de dupe geworden van Hollandse eigenwijsheid en de smaakaanpassingen die daarmee gepaard gaan. Thais, Indonesisch en Indiaas vind je vaak nog in redelijk traditionele uitvoering als je je bestelling krijgt in een restaurant. Als je zeker wilt zijn van een authentieke keuken kun je lekker pittig Thais eten bij Silom Thai Brasserie.

Nederland VS Japan

Een echte, Japanse sushi ervaring in Nederland is echter lastiger dan je in eerste instantie denkt. Bijna alles wat we hier kennen als sushi is in Japan onbekend. Het fenomeen sushi wordt in Japan niet eens als diner beschouwd, ze eten daar doorgaans sushi tijdens de lunch.

Eten met stokjes is, ondanks dat het een Aziatisch begrip is, niet gebruikelijk bij sushi in Japan. Traditioneel wordt sushi met de handen gegeten. Ingrediënten die het westerse volk niet kan wegdenken bij sushi als avocado en zalm zijn in Japan ook zeer ongebruikelijk. In Japan wordt meer gebruik gemaakt van ingrediënten die lastig verkrijgbaar zijn in Nederland, denk aan bijvoorbeeld zee-egel. Kortom: Westerse sushi en Aziatische sushi zijn letterlijk en figuurlijk twee werelden.

Of je minder moet genieten van sushi omdat het niet ‘traditioneel’ is, is natuurlijk een hele andere vraag. Een andere keuken is niet per definitie een betere of slechtere keuken en er is een hele verklaarbare reden voor het feit dat veel mensen zo kunnen genieten van westerse sushi; als het goed bereid wordt kan het erg culinair en lekker zijn! Restaurants als A-fusion en restaurant Chi in Amsterdam kunnen je evengoed een culinair hoogstaande, lekkere, Aziatisch getinte avond bezorgen.

Reserveer een Aziatische eetervaring bij jou in de buurt

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op Diningcity hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden