NIEUW: Wil jij voordelig uit eten bij 500 top restaurants? Reserveer nu voor de Restaurant Week 2023

Wat is Gault&Millau eigenlijk?

Geschreven door Diningcity
Gepubliceerd op 19 mei 2021

Het voelt altijd een beetje magisch, als een restaurant bij de groten hoort en jij daar aanschuift. Maar waarom is zo’n restaurant eigenlijk één van de groten en nog belangrijker: wie maakt dat precies uit? Een korte en bondige uitleg over Gault&Millau en waar je Gault&Millau eet.

Spring naar

Dit is Gault&Millau

Journalisten en culinaire critici Henri Gault en Christian Millau waren het oneens met de toen nog letterlijk vooroorlogse manier waarop Michelin sterren uitdeelde aan restaurants. Het was een instituut en dat moest en kon anders vonden ze. Het begon in de seventies met een tijdschrift over de nouvelle cuisine in Parijs, maar het groeide al snel uit tot een gids binnen en buiten Frankrijk. Een gids die meegaat met de tijd. Chef-koks die durven krijgen meer eer bij Gault&Millau, maar niet alleen chef-koks. Bij Gault&Millau is plaats voor nieuw talent, banketbakkers, wijnmakers en ambachtslieden. Gault&Millau richt zich juist op smaak en de verbeelding van de nieuwe keuken, dus een gedurfde stoof komt ook in aanmerking in plaats van alleen maar de traditionele.

Ooit gehoord van de tien geboden van Gault&Millau? Die klinken als volgt:

1. "Kook niet lang."
2. "Gebruik vers en kwalitatief voedsel."
3. "Verkort het menu."
4. "Wees niet een permanente modernist."
5. "Ontdek nieuwe methoden."
6. "Vermijd augurken, kruiden en fermentatie."
7. "Vermijd verzadigde sauzen."
8. "Negeer diëtetiek niet."
9. "Negeer de presentatie niet."
10. "Wees creatief."

De puntentelling van Gault&Millau

Om een plekje in de gids van Gault&Millau te werven is er een puntentelling uitgebeeld in koksmutsen. Dat staat wel zo gezellig. Restaurants worden beoordeeld op twintig punten en je moet tegenwoordig minimaal twaalf van die punten afvinken om zo’n gewilde plaats te bemachtigen. De beoordeling vindt plaats in schalen, die er zo uitzien:

- 10, 11 en 12: Restaurant van een eerlijk tot interessant niveau
- 13 en 14: Goede, verzorgde tafel, betrouwbaar en soms origineel
- 15 en 16: Restaurant of brasserie die een bijzondere keuken brengt
- 17 en 18: Zeer bijzondere tafel, memorabele herinneringen
- 19 en 20: De onbetwistbare top

Wat maakt het verschil?

Waar Michelin vooral focust op prijs-kwaliteit, beheersing van technieken en of de chef-kok aan de pannen staat, richt Gault & Millau zich ook op vernieuwing en alles in en rondom het restaurant. Denk aan: de openingsdagen, een warm welkom van de bediening en de presentatie. In Frankrijk is de Gault & Millau-gids al een geduchte concurrent van Michelin, in Nederland komt dit ook steeds meer. Ook al zijn de gidsen het vaak wel eens over de toprestaurants in een land.

Restaurants

Nu wil je natuurlijk een keer aanschuiven bij een restaurant dat zo’n begeerde plek in de Gault&Millau heeft. Schuif dan bij één van deze vijf restaurants aan.

1. Bouchon d'en Face in Maastricht 12/20
2. Des Indes in Den Haag, 13/20
3. Fris in Haarlem, 15/20
4. De Nederlanden in Vreeland, 17/20
5. Ciel Bleu in Amsterdam, 19/20

Chef van het Jaar

Wist je trouwens dat veel chef-koks op Cheflix een vermelding hebben in de gids van Gault&Millau? Zo is Soenil Bahadoer de grote winnaar van 2020. Het volgen van een masterclass waard.

Veelgestelde vragen

Je kunt bij de meeste restaurants gratis reserveren en annuleren. De rekening betaal je pas in het restaurant. Sommige restaurants vragen om een kleine aanbetaling, dit wordt duidelijk aangegeven bij het plaatsen van de reservering.

Op www.restaurantdinercheque.nl kan je bij meer dan 350 geselecteerde restaurants reserveren. Restaurant Dinercheque is alleen geldig met een reservering via www.restaurantdinercheque.nl. Let op: mocht je de code via een andere partner hebben gekregen, zoals Gall & Gall of Blokker ga dan naar de website die je op jouw vouchercode kunt vinden.

Van elke reservering ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging op het door jouw opgegeven email adres. Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Ja, restaurants houden altijd rekening met eventuele dieetwensen.

Je kan je dieetwensen aangeven bij de opmerkingen op het reserveerformulier.

Bij de meeste deals zijn drankjes zijn niet inbegrepen.

Sommige restaurants bieden een all-in arrangement aan waarbij duidelijk wordt aangegeven welke drankjes wel zijn inbegrepen.

Geen probleem.

Indien je een account bij ons hebt aangemaakt kun je op je account inloggen en de reservering zelf eenvoudig wijzigen.

Heb je geen account? Klik dan op de link van de bevestigingsmail van je reservering.

Tijdens Dining with the Stars kun je heerlijk genieten van een fantastisch luxe diner bij de beste 160 restaurants van Nederland, vanaf slechts € 54,40 per persoon. Dining with the Stars wordt 2 keer per jaar georganiseerd, in de zomer en in de winter.

Ja, je kunt altijd gratis annuleren.

Indien je een aanbetaling hebt gedaan kun je tot 24 uur voor je reservering annuleren. Het door jou aanbetaalde bedrag wordt dan automatisch op je rekening terug gestort. Let op: als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert houdt het restaurant je aanbetaling om de kosten van de tafel te dekken. Wij staan hier los van, problemen die hierdoor veroorzaakt worden moeten in communicatie met het restaurant opgelost worden.

Je kunt je reservering annuleren vanuit de bevestigingsmail: Klik op reservering beheren in de mail en klik op de knop reservering annuleren. Als je een account hebt aangemaakt, kun je dit ook gemakkelijk doen door naar 'mijn reserveringen' te gaan. Je kunt ook contact met ons opnemen op telefoonnummer (020) 486 67 29 of per email via hello@diningcity.nl.

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op deze website hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden