Wat is een Michelinster?

Geschreven door Diningcity
Gepubliceerd op 04 januari 2021 • Leesduur 3 minuten

Eten in een sterrenrestaurant is voor iedere culinaire liefhebber een bijzondere ervaring. De ultieme professionele bekroning voor een restaurant is de felbegeerde Michelin-ster. Maar wanneer is een restaurant nou ‘sterwaardig’? En wie bepaalt dat? Wat is nou hét grote verschil tussen een goed restaurant en een sterrenrestaurant?

Het onderscheid tussen het lekkerste restaurant van het dorp en het toprestaurant de Librije*** in Zwolle wordt gemaakt volgens internationale standaarden, vastgesteld door chef-koks over de hele wereld.

Spring naar

Het ontstaan van de Michelinster

Michelins oorsprong ligt niet in de restaurantwereld. De gebroeders Michelin richtten van origine een autobanden-bedrijf op in 1889, toen er net 3000 auto’s in Frankrijk rondreden. Om het Franse verkeer op weg te helpen bedachten de heren de ‘Michelin-gids’. Een tot op de dag van vandaag bekend boekje dat er destijds voor bedoeld was om mensen te informeren over waar je het beste kan stoppen voor benzine, eettentjes of een plek om te overnachten.

Enige tijd daarna stonden er ook restaurants en hotels in vermeld, gecategoriseerd op stijl en beoordeeld op hun kwaliteit. Om die kwaliteit te beoordelen stuurde Michelin ‘mystery-diners’ de straten op. Zij aten en beoordeelden de restaurants aan de hand van de onbetwistbare Michelin-maatstaf.

Toen de gids nationaal beschouwd werd als dé richtlijn voor het kiezen van een restaurant creëerden de heren de 3 sterren om een concreet onderscheid te maken tussen, goede, betere en fantastische restaurants. Een fenomeen dat tot op het heden niet weg te denken is uit de culinaire wereld.

Hoe verdien je een Michelinster?

De door ieder restaurant gevreesde Michelin-inspectors reserveren volledig anoniem bij een te beoordelen-restaurant om speciale behandeling te voorkomen. Iedere inspecteur ondergaat de nodige Michelin-opleiding in Frankrijk voordat ze te werk gaan. Om inspecteur te mogen worden dien je een grote passie voor eten en een goed oog voor detail te hebben. De inspecteurs mengen zich goed in het ‘normale’ publiek en zijn niet van een reguliere klant te onderscheiden.

Kwaliteit is een breed begrip. Het zorgvuldig kiezen en gebruiken van verse ingrediënten, het toepassen van de juiste kooktechnieken en de uiteindelijke smaak van een gerecht hebben allemaal een groot aandeel in het vaststellen van de kwaliteit van een maaltijd. Eén van de meest gemaakte fouten is de gedachte dat het decor en de ambiance van een restaurant bijdraagt aan de uiteindelijke beoordeling. De prestigieuze Michelin-ster wordt uitgedeeld op basis van deze vijf criteria:

1. Kwaliteit van de ingrediënten
2. Meesterschap in smaak- en kooktechnieken
3. De persoonlijkheid van chef-koks in de keuken
4. De prijs-kwaliteit verhouding
5. Constante kwaliteit tussen de beoordelingen

1, 2, of 3 sterren?

Toen de Michelin-gids nog een simpele autogids was voor het Franse volk en de sterrenbeoordeling aan de wereld werden geïntroduceerd, stelden de gebroeders Michelin de volgende beschrijving voor respectievelijk 1, 2 of 3 sterren:

Restaurants met 1 ster – Een goed restaurant met keuken van hoge kwaliteit, is het waard om je reis voor te onderbreken en een stop te maken.

Restaurants met 2 sterren – Een fantastisch restaurant met keuken van uitstekende kwaliteit, is het waard om een omweg voor te maken tijdens je reis.

Restaurants met 3 sterren – Een uitzonderlijk restaurant met cuisine van extreem hoge kwaliteit, is eindbestemmingswaardig.

Michelin in Nederland

Het Franse fenomeen is uitgegroeid tot een Internationale standaard die restaurants van elkaar onderscheidt op het hoogste niveau met tientallen Michelinsterren verdeeld over een arsenaal kleine en grote steden wereldwijd. Maar waar vind je deze sterren in Nederland?

1. 't Amsterdammetje* – Lekker 3-gangen eten bij chef-kok André Gerrits in Loenen aan de Vecht, een restaurant dat zijn Michelinster al sinds 2010 trots mag dragen. Bij ieder gerecht kan je samen met de sommelier een goede passende wijn uitkiezen om je gerechten naar een nóg hoger niveau te tillen.

2. Parkheuvel** - Je een avond laten verwennen in Rotterdam door de familie van Loo. Kijk uit over de Maas terwijl je geniet van een heerlijk samengesteld gangendiner, bekroond door Michelin met 2 sterren.

3. de Librije*** – Niets is lekkerder dan kunnen eten op het hoogste niveau. Een met drie Michelin sterren bekroonde ervaring in het Nederlandse Zwolle. Geniet van Jonnie Boers toprestaurant en beleef een avond om nooit te vergeten!

Naast deze drie restaurants zijn er in Nederland een groot aantal sterrenrestaurants, ieder met een eigen cuisine en andere kwaliteiten. Met wie reserveer jij een avondje culinair eten in een sterrenrestaurant?

Bekijk alle deals bij Michelin sterrenrestaurants!

Veelgestelde vragen

Je kunt bij de meeste restaurants gratis reserveren en annuleren. De rekening betaal je pas in het restaurant. Sommige restaurants vragen om een kleine aanbetaling, dit wordt duidelijk aangegeven bij het plaatsen van de reservering.

Op www.restaurantdinercheque.nl kan je bij meer dan 350 geselecteerde restaurants reserveren. Restaurant Dinercheque is alleen geldig met een reservering via www.restaurantdinercheque.nl. Let op: mocht je de code via een andere partner hebben gekregen, zoals Gall & Gall of Blokker ga dan naar de website die je op jouw vouchercode kunt vinden.

Van elke reservering ontvang je binnen enkele minuten een bevestiging op het door jouw opgegeven email adres. Niets ontvangen? Kijk dan even in je spambox.

Ja, restaurants houden altijd rekening met eventuele dieetwensen.

Je kan je dieetwensen aangeven bij de opmerkingen op het reserveerformulier.

Bij de meeste deals zijn drankjes zijn niet inbegrepen.

Sommige restaurants bieden een all-in arrangement aan waarbij duidelijk wordt aangegeven welke drankjes wel zijn inbegrepen.

Geen probleem.

Indien je een account bij ons hebt aangemaakt kun je op je account inloggen en de reservering zelf eenvoudig wijzigen.

Heb je geen account? Klik dan op de link van de bevestigingsmail van je reservering.

Tijdens Dining with the Stars kun je heerlijk genieten van een fantastisch luxe diner bij de beste 160 restaurants van België, vanaf slechts € 54,40 per persoon. Dining with the Stars wordt 2 keer per jaar georganiseerd, in de zomer en in de winter.

Ja, je kunt altijd gratis annuleren.

Indien je een aanbetaling hebt gedaan kun je tot 24 uur voor je reservering annuleren. Het door jou aanbetaalde bedrag wordt dan automatisch op je rekening terug gestort. Let op: als je minder dan 24 uur van tevoren annuleert houdt het restaurant je aanbetaling om de kosten van de tafel te dekken. Wij staan hier los van, problemen die hierdoor veroorzaakt worden moeten in communicatie met het restaurant opgelost worden.

Je kunt je reservering annuleren vanuit de bevestigingsmail: Klik op reservering beheren in de mail en klik op de knop reservering annuleren. Als je een account hebt aangemaakt, kun je dit ook gemakkelijk doen door naar 'mijn reserveringen' te gaan. Je kunt ook contact met ons opnemen op telefoonnummer +31 (020) 486 67 29 of per email via [email protected].

Diningcity Restaurant Deals

Ja, ik wil elke week wel korting op restaurants ontvangen!

Restaurant aanmelden

Bent u restaurant eigenaar en vindt u dat uw restaurant ook op deze website hoort? Meld u zich dan nu aan!

Gratis aanmelden

Alle steden