Op bezoek bij topsommelier Lotte Wolf

 op bezoek bij ...

Topsommelier Lotte Wolf 

Naar aanleiding van het NPO televisieprogramma “De Nieuwe Garde” werden wij van DiningCity steeds nieuwsgieriger naar topsommelier Lotte Wolf. Op naar de Oudezijds Voorburgwal om haar te ontmoeten!

 

Zodra je de grote hekken voorbij bent gelopen nader je het prachtige Sofitel Legend The Grand Hotel. Bij binnenkomst in de lobby kijk je je ogen uit naar ieder detail dat in het geheel een klassieke ruimte vormt. Vervolgens werden wij begeleid naar de sierlijke binnentuin waar we kennis maakten met Lotte Wolf. 

Een stoere vrouw zit recht tegenover ons en spreekt vol passie over hoe haar carrière als sommelier is begonnen. Het begon allemaal tijdens haar reis als 18-jarige backpacker. Een persoon die graag buiten is, van het leven wil genieten en klaar is om te wereld te ontdekken. Ze wist nog net het verschil tussen de Chardonnay druif en Sauvignon Blanc en van een Michelinster had ze zelfs helemaal nooit gehoord.

 Lotte vond haar geluk op 18 jarige leeftijd in Nieuw Zeeland


Na drie maanden gereisd te hebben moest ze toch maar eens beginnen met werken. In Marlborough (Nieuw Zeeland) kon ze de zomer werken in een restaurant, niet wetende dat ze er best goed in was. Samenwonend op het domein van het restaurant met collega’s, wilde ze steeds meer te weten komen over de Nieuw Zeelandse wijnen. Ze kwam erachter dat Marlborough HET wijngebied is van Nieuw Zeeland. Samen met haar collega's ging ze iedere wijnproeverij af en vertelden zij haar alles wat ze wisten. Ze vond haar passie in de wijnen en besefte dat de studie Economie haar niet gelukkig zou maken.

 

“Terecht gekomen bij Jamie Oliver, restaurant Fifteen”, vertelt Lotte, “zag ik de sommelier van Jamie en dat was een super mooie Australische surfer en toen dacht ik; als hij het kan, kan ik het ook!” Door de opleiding Vinologie en veel zelfstudie heeft Lotte veel kennis opgedaan. Na restaurant Fifteen is Lotte aan de slag gegaan voor restaurant Calla’s* en vervolgens kwam ze terecht bij het Belgische restaurant 't Zilte**. Daar is zij in contact gekomen met drie Michelinsterren chef Sergio Herman, die haar naar restaurant Oud Sluis*** heeft gehaald. Hij zag in haar de topsommelier die zij nu is! Vol bewondering luisteren wij naar haar inspirerende verhaal over de plekken waar ze haar kennis heeft mogen delen met haar gasten.  

Naast haar functie als wine director voor Sergio's huidige restaurant The Jane** in Antwerpen, is Lotte al twee jaar werkzaam als Wine Director bij het Amsterdamse restaurant Bridges*. Tevens heeft Lotte sinds kort een eigen wijngaard in Zuid Afrika, waarvan zij hoopt volgend jaar een beperkte oplage op de markt te brengen!  

Wat kunnen de gasten verwachten als ze komen dineren bij restaurant Bridges*? 


Het belangrijkste is dat iedere gast de wijn lekker vindt. Het entertainment dat Lotte mee geeft aan de gasten is het verhaal achter de wijn. Waarom worden juist deze wijnen bij de gerechten geserveerd? Hoe is ze daarop gekomen? Daarbij houdt Lotte zelf van een grapje wat ze maar al te graag terug laat komen in haar verhaal. Veel sommeliers vertellen de gast van tevoren welke smaken ze gaan proeven of kunnen verwachten. Lotte wil juist dat de gast dit zelf ervaart en ontdekt! Daarmee creëert Lotte met iedere gast een onvergetelijke band. 

De locatie van het prachtige en historische hotel The Grand leent zich uitstekend om te genieten van fantastische gerechten genomineerd met overheerlijk wijnen. Een plek binnen in het prachtige restaurant of in de sfeervolle stadstuin, Bridges* is een van de beste plekken van Nederland om je culinair te laten verwennen!  

Een laatste tip van Lotte zelf: er is nooit een domme vraag die je kunt stellen in een restaurant, vraag daarom altijd alles wat je wilt weten! Zo leer je ieder diner steeds meer! 

“Blijf vragen, blijf proeven”

 

 
Gerelateerde Artikelen